Európai Akvakultúra

2020-ban az európai akvakultúra jövőjét meghatározó három olyan dokumentum is születetett, amelyek áttanulmányozásában, értelmezésében, a dokumentumok végső kialakításában és a hazai halgazdálkodás fejlesztésében való figyelembevételében a HUNATiP szerepet vállal.

Ezen dokumentumok a következők, amelyek a címre kattintással magyar nyelven elérhetők:

Az Európai Bizottság 2021 május 12-én nyilvánosságra hozta az EU akvakultúra fejlesztésének irányvonalait és kereteit a 2021-2030 közötti időszakra vonatkozóan.

A stratégiai dokumentum az alábbi célokat fogalmazza meg: (1) reziliencia (rugalmas ellenállási képesség) és versenyképesség megteremtése; (2) részvétel a zöld átállásban; (3) a társadalmi elfogadás biztosítása és a fogyasztók tájékoztatása; valamint (4) a tudás bővítése és az innováció fokozása.

A dokumentum tartalmazza a fenti célok elérését elősegítő intézkedéseket és ajánlásokat. A Bizottság felhívja az uniós tagállamok figyelmét, hogy az ágazatnak nyújtott uniós és nemzeti források meghatározása során vegyék figyelembe az iránymutatásokban meghatározott prioritásokat.

A stratégiai dokumentum és melléklete az alábbi címekre kattintva magyar nyelven elérhető: