Hírek, Események

Akvakultúra Európa 2023 Konferencia Bécs, Ausztria 2023. szeptember 18-21.

2023. szeptember 18-21. között Bécsben került megrendezésre az EAS éves konferenciája. A rendezvény társszervezője Magyarország volt, a szervező bizottság elnöki pozícióját a HUNATiP Egyesület elnöke, Dr. Váradi László látta el, míg a szervező és szakmai bizottságban több magyar kolléga képviseltette hazánkat. A konferencia keretén belül megrendezett szakmai kiállításra a HUNATiP Egyesület vállalta a magyar stand szervezését és kivitelezését, és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezettel (MA-HA) közösen a rendezvényre elkészített egy, a magyar akvakultúra értékeit bemutató angol nyelvű kiadványt is.

Részletes beszámoló ITT.

HAKI Tudományos Tanácskozás 2023. június 7-8.

A HAKI Napokra a HUNATiP megjelentetett egy kiadványt, amit minden résztvevő megkapott. A kiadvány címe: „A halak fenntartható akvakultúra-termelésének technikai szűrőfeltételei: hozzájárulás az EU marketing standardjához; út a fenntartható élelmezési rendszerhez és az EU Taxonómiarendeletéhez”

A HAKI Napok egyik plenáris előadását a HUNATiP szakértői készítették „Innováció az európai édesvízi akvakultúrában” címmel. Az előadás a HUNATiP honlapján elérhető. 

HUNATiP megbeszélés 2023. április 18.

HUNATiP megbeszélés 2023. március 14.

A megbeszélésről készült emlékeztető ITT megtekinthető. 

Döntés született arról, hogy a MAHOP Plusz IH elnökének felkérésére a program Monitoring Bizottságában a HUNATiP-et Dr. Szűcs István (főtag) és Bozánné Dr. Békefi Emese (póttag) képviseli. 

EATiP MiP megbeszélés 2023. március 9.

Az EAS Magazin márciusi számában megjelent a HUNATiP szakértői által készített cikk „Innovation in the European freshwater aquaculture” címmel.

HUNATiP képviselet az Aquaculture Assistance Mechanism (AAM) programban 2023. február

A HUNATiP elnöke felkérést kapott arra, hogy szakértőként vegyen részt az AAM szakértői testületében az európai édesvízi akvakultúra szektor képviseletében.

HUNATiP megbeszélés 2022. szeptember 21.

Online megbeszélést tartott a HUNATiP vezetősége 2022. május 12.

2022. május 5.

A HUNATiP aktív szerepet játszik az EAS Aquaculture Europe 2023 bécsi konferenciájának szervezésében. A HUNATiP öt szakértője, személyes és online meetingek keretében működik együtt a konferenciát szervező EAS partnerekkel, illetve dolgozik azon, hogy aktív legyen a magyar részvétel úgy a kutatók, mint a vállalkozók részéről. A HUNATiP szakértői 2023. május 5-én részt Bécsben vettek a konferencia szervezőbizottságának első ülésén.

Részvétel az EATiP MiP online ülésén 2022. április 29.

HUNATiP kiadvány készült a sanghaji Akvakultúra Világkonferenciáról 2022. március

A világ akvakultúra fejlesztésének jelentős eseménye volt a Sanghajban 2021. szeptember 21-22 között megrendezett világkonferencia. A HUNATiP vezetése úgy ítélte meg, hogy hasznos lenne a hazai szakemberek számára is fontos információkat és üzeneteket tartalmazó Sanghaji Nyilatkozat magyar nyelven történő közzététele. Az akvakultúra világviszonylatban is kiemelkedő fontosságú dokumentumának bemutatása mellett röviden ismertetjük a dokumentumot elfogadó konferenciát, illetve a magyar vonatkozásokat. A kiadvány a HUNATiP honlapján érhető el.

ÉDESVÍZI AKVAKULTÚRA online Webinar 2021. május 26.

Seafood Tomorrow online Workshop 2021. április 23.

A Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. által szervezett workshopon Dr. Váradi László a HUNATiP elnöke előadást tartott „A magyar akvakultúra innovatív fejlesztése” címmel. 

A HUNATiP a facebook-on

2021. április 1-től a HUNATiP programjairól a facebook-on is tájékozódhatnak az érdeklődők

HUNATiP online megbeszélés 2021 március 16.

A megbeszélés főbb témái az alábbiak voltak: (1) Tájékoztatás az egyesületről; (2) Az EATiP Freshwater Webinar szervezése; (3) HORIZON projektekben való részvétel. 

2021. január 1.

Az alapító tagok 2020. december 16.-i ülésen hozott döntésnek megfelelően a HUNATiP véleményezte a Magyar Akvakultúra-fejlesztési Operatív Programot (MAKOP) és a MAKOP Stratégiai Környezeti Vizsgálatát (SKV)

2020. július 14.

A Gyulai Törvényszék bejegyezte Magyar Akvakultúra Technológiai és Innovációs Platform Egyesületet, amelynek alapító tagja a hazai akvakultúra innováció területén aktív tíz szakember a HAKI, a SZIE Halgazdálkodási Tanszéke, a Debreceni Egyetem, a NACEE, az Agrárminisztérium és az AquaBiotech cég képviseletében. Az alapító tagok megtartják első alakuló ülésüket.